Om Linedance

Vad är Linedance?

Linedance är en av de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg från de flesta dansstilar i världen: klassiskt, step, latinamerikanskt, rock’n’roll, hiphop m fl. Musiken man dansar till är numera inte bara modern country & western utan även rock, pop och disco. Många danser koreograferas till dagens populära låtar. Tempot i danserna varierar mycket allt från lugna och svävande valser till svettiga och fartiga rock låtar.

År 1980 framträdde John Travolta i filmen ”Urban Cowboy”. Klädd i cowboyhatt, bältes spänne och smala jeans dansade han en two-step i en HonkyTonk bar. Plötsligt exploderade allt omkring ”Country”, musik, kläder och dans. Det blev den hetaste stilen. Dansrutiner skapades, delades och lärdes ut; Linedance som vi känner den var etablerad.

Linedance består av grundsteg. De har olika benämningar som; rock, grapevine, coaster-step, weave, chassé och shuffle för att nämna några. Det är flera steg samansatta till en stegkombination. I dag är danserna oftast uppbyggda efter musikens karaktär. I Linedance har varje dans en unik sammansättning av grundstegen så det är en utmaning för minnet. Man trampar 32-64 steg (oftast) och sedan börjar man om igen, och fortsätter så tills musiken är slut.

Idag finns det omkring 100 000 koreograferade danser och fler skapas hela tiden. Danserna följer i allmänhet en av de tre huvudstilarna, Country, Modern och Katalansk Linedance. Stilarna skiljer sig i val av musik och i viss mån även klädseln.

Linedance är en så kallad singeldans, man dansar utan partner (men det finns även danser som är koreograferade till pardanser). Var och en står själv på dansgolvet. Vi ”linar upp” som vi kallar det, ställer oss i rader och dansar på linje.

Linedancen har sitt ursprung i USA och kom till Sverige 1993, idag har nästan varenda stad i Sverige sin egen Linedanceförening.

Linedance är en rolig och skonsam motionsform och det finns kurser på olika nivåer och för nästan alla åldrar. Som komplettering till kurstillfället används dansbeskrivningar och Youtube. Linedance som socialdans, dvs dans för nöjes skull, sker på en "öppen dans" där man dansar efter en danslista, som DJ:n har gjort i förhand, ibland med utrymme för önskedanser och workshops.

Skröna om Linedancens födelse?

En man, vid namn Tim Ferrazanno, satt i smoking på en officiell danssalong i Nashville, Tennessee och klottrade ner några tecken på baksidan av en servett, samtidigt som han lyssnade till de rytmiska tonerna från ett storband. Han visade servetten för damen som satt bredvid honom, countrysångaren Lee Greenwoods fru. De gick upp på dansgolvet och en helt ny dans föddes. Publiken följde efter och en liten stund senare, när de alla var i rörelse och uppmärksamt studerade dansparet för att uppfatta alla steg, kom linedansen att bli den nya dansflugan. Det som klottrats ner på servettens baksida var stegen till “Tush Push“.
Kopierat ur Cactus Lunchprogram på Multeum 2020, Wikipedia samt Linedanceföreningar på Internet